Smashball

Smashball er blitt en god, gammel klassiker i mange skolegårder og som mange husker med et snev av nostalgi. Men der mange kanskje husker det som et enkelt spill, vil de som spiller smashball i dag si at spillet dreier seg om langt mer enn å slå en ball frem og tilbake.

 

Den tradisjonelle smashballbanen er en sirkel med en midtstrek rundt smashballstangen.  To spiller mot hverandre, en på hver side og de må holde seg på hver sin side av streken som skiller banen. Tråkker du over streken og kommer på den andres område er dette en straffe. 

 

Smashball spilles med hånda og bare hånda. Tar du på ballen med annet enn hånda er dette en ny straffe.  Noen spiller etter regelen om at du kan treffe ballen med underarmene og det finnes også en smashballvariant hvor det tillates at du treffer ballen med hvilken som helst kroppsdel. Topp tipset må være: Bli enige om reglene før dere spiller! Da unngår man mye krangel og diskusjon underveis.

 

Smashball starter med at man server fra ene spilleren til den andre, slik som i volleyball. Hvem som starter kan bestemmes av å kaste en mynt, stein saks papir, håndbak eller battle royale. Det siste er ikke å anbefale.  Spiller man en serie, er det som regel vinneren av forrige runde som startet serven. Serven startes enten med å holde ballen i hånda og slå til ballen med den andre hånda eller man kaster ballen opp i lufta og slår den derfra. Den andre spilleren skal da prøve å slå ballen i motsatt retning rundt stanga.

Du får bare en sjanse til å slå ballen når den kommer inn på din banedel. Slår du den to ganger kalles dette for «sjonglering» og det blir en straffe. Eneste unntaket til denne regelen er om du mot all formodning skulle slå ballen rett i stanga, da kan du få slå ballen igjen.

 

Slik vinner du spillet

Det ultimate målet i smashball er å slå ballen med så mye kraft at et slag får den til å snurre hele tauet rundt stanga. Når du slår ballen mot motspilleren din er målet å få tauet til å snurre seg rundt stanga i motsatt retning. Noen velger å gjøre spillet mer utfordrende ved å innføre regel at tauet må være snurret rundt stangen på en viss høyde (gjerne markert med tape) 

 

Straffe

Handlinger som gir deg straffe i smashball er holde ballen, slå den mer enn en gang (med mindre du har unntaket på din side), krysse over på motstanderens banedel, berøre ballen med andre kroppsdeler enn hånda eller ved å snurre ballen hele veien rundt stanga før motstanderen din har hatt en sjanse til å kunne slå ballen i det hele tatt. 

Når en spiller får en straffe, stoppes spillet og ballen fanges. Om du ‘vant’ tre runder rundt stanga med tauet på grunn av jukset ditt, reverseres de rundene slik at den urettmessige fordelen oppheves. (tidligere runder beholdes om de ble vunnet på ærlig vis.)

 

Tap

Det er to overtramp som er så graverende at du taper spillet med en gang om de finner sted: Om du berører stanga – ved uhell eller sinne eller et annet humør, så taper du. Det samme om du berører tauet.  

Strategier

Om du tenkte at smashball ikke krever spesielt mye skillz eller strategi så tar du feil. Det er et par triks du kan ty til for å få kontroll på ballen og vinne over motstanderen.

 

Varier treffene dine

Selv om du er begrenset til å bare bruke hendene dine, er det flere typer treff du kan prøve på. Et treff kan involvere en eller begge hendene. Et knyttneveslag vil gi ekstra kraft, bare pass på at du treffer ballen med siden av knyttneven og ikke med knokene først – dette beskytter også hånda di. Slår du ballen med en åpen håndflate, gir dette deg mer kontroll over retningen på ballen, men pass på at du ikke holder ballen – da får du straffe.

 

Sikte lavt

Du kan variere kraften i slaget eller vinkelen du tar på slaget ditt. Sikter du på å treffe ballen når den er i lav høyde og har ekstra kraft i slaget ditt, vil dette sende ballen oppover og over motstanderen sitt hode og gjøre det vanskelig å kontre slaget. Å vinkle treffene dine er en annen måte å få kontroll over ballen på. Den mest effektive serven du kan gjøre er å vinkle den slik at du sender ballene flyvende utenfor motstanderen din sin rekkevidde. Bare sørg for at du lar de få inn et skudd før du vinner!

Alternativt kan du hindre ballen i å svinge kjapt ved å slå den oppover sånn at den ikke beveger seg i kraft av tauet, da blir ballen mere uforutsigbar og det kan forvirre motstanderen din.

 

Lureri

Prøv å ta motstanderen på senga ved å «lure» de. Om han/hun forventer at du skal slå hardt, gi ballen et lett dask. Forventer de at du skal bruke et lett slag? Dra til ballen det du kan. Du kan også la være å slå ballen når det er din tur, la ballen gå forbi deg og få deg en bedre posisjon i neste runde. Ingen forventer at du ikke skal slå ballen, så det vil overraske motstanderen din stort. Du kan til og med slå ballen i motstanderens retning om den har ujevn fart. Dette kalles å «ofre» sin tur og gir deg større kontroll på ballen i neste runde.

 

Konklusjon

Som regel er det ikke vanskelig å finne en smashball du kan øve på om du skulle ha lyst til å teste ut noen av disse tipsene i praksis. Mange skoler og parker har smashballstativ stående ute i skolegården og i motsetning til mange andre sporter trenger du ingen medspiller for å øve på smashball. Du kan spille helt alene og øve deg.