Hvordan velge riktig turnmatte?

Når man skal velge turnmatte må man tenke på hva slags type øvelser skal matten brukes til:


Gulvøvelser? Gulvøvelser med hopp? Gulvøvelser med hopp og nedsprang på max 60 cm? Enkle og kontrollerte landinger fra max 60 cm? eller Landinger på over 60 cm? I tillegg bør man vurdere alder og kroppsvekt på de som skal bruke matta.
 

Turnmatter kommer i ulik tykkelse og hardhet. Det skilles mellom liten innsynkningsdybde, middels innsynkningsdybde og størst innsynkningsdybde. Matta bør dempe optimalt i forhold til aktiviteten som utøves, men bør også være hard nok til visse anvendelsesområder. Matter med underside av poligrip turnmattestoff er sklihemmende og egner seg best til bruk av små barn som ikke har så mye vekt til å skyve på matten. Matter med underside av turmattestoff med nupper er spesielt sklisikker og matter som har en underside av gummiert, vaffelmønstret underside er ekstremt sklisikker. 

Matter som skal brukes til turn må godkjennes i henhold til den europeiske standarden EN12503. De viktigste kriteriene er dempeegenskaper, friksjonsegenskaper på topp og bunnflate og statisk stivhet. Turnmattene er klassifisert i 8 kategorier.


Turnmatter i kategori 1 og egner seg kun til gulvøvelser. Disse egner seg best for barn under 10 år. Turnmatter i kategori 2 og egner seg til gulvøvelser med hopp. Turnmatter i kategori 3 og egner seg til gulvøvelser, hopp og nedsprang fra høyder på max 60 cm. Turnmatter på i kategori 4 og egner seg for enkle og kontrollerte landinger fra høyder på max 60 cm. Noen av de tynneste nedsprangsmattene er også i kategori 4. For landinger over 60 cm, kategori 5-8 se nedsprangsmatter.