Sikkerhet på lekeplassen

Hva gjelder når du skal bygge en lekeplass?

Alle lekeplasser i det offentlige rom og for kollektiv lek må tilfredsstille kravene i «Forskrift om sikkerhet på lekeplasser». I tillegg reguleres lekeplasser etter de norske standardene NS-EN 1176 og 1177 som beskriver de omfattende kravene som gjelder til utstyret.

 

Tips til deg som skal bygge en lekeplass:

 

Hvem skal bruke lekeplassen? 
Er det en lekeplass som primært skal brukes av små barn må lekeplassen gjenspeile dette og appellere til denne gruppen. Det fører også til at de større barna velger seg andre arenaer. Er lekeplassen til barn i alle ladre må dette gjenspeiles i sonene, slik at bevegelseslekene er på ett område mens rollelek osv er på et annet. Dette minsker konflikter.

 

Hva har du plass til?
Dette punktet er viktig å tenke gjennom fordi alle lekeapparater har en sikkerhetssone. I vår katalog «lek og uteaktiviteter» står det på hvert lekeapparat hva som er sikkerhetssonen til det enkelte apparat. Det er tilfeller hvor sikkerhetssoner kan overlappe hverandre, men unntaket er på steder med stor bevegelse slik som huskestativer, utganger på rutsjebaner og rundt karuseller.

 

Fallunderlag – hva kreves?
Kravet til fallunderlag avhenger av fallhøyden på lekeapparatet. Fallhøyden er også oppgitt på alle lekeapparatene i katalogen. Fallhøyden regnes utfra det stedet et barn har tyngdepunktet ved normal lek. Det vil si fra armgang hvor det klatres, huskestet når det huskes eller fra gulvet i et lekehus.

 

 

Fallhøyde på inntil 60 cm:
Denne fallhøyden har ingen spesielle krav til underlaget annet enn at det skal være fritt for stein, betong eller asfalt i sikkerhetssonen til lekeapparat med opphøyde deler.

 

Fallhøyde på inntil 100 cm:
For fallhøyder inntil 100 cm er et dekke av jord og gress nok og det er ikke krav om testing av underlaget. Er det et steinete område er det lurt å legge ut bark, sand, ringmatter eller støtmatter i sikkerhetssonen. På eksisterende asfaltdekke kan 30 mm støtmatter brukes.

 

Fallhøyde inntil 150 cm:
Underlaget til apparater med fallhøyde inntil 150 cm må tilfredsstille en HIC verdi på 1000 HIC. Dette tilsier at en velholdt gressplen kan tilfredsstille kravene til fallhøyden. Under huskestativer og leker med stor trafikk blir underlaget raskt trampet ned til kompakt jord. I slike tilfeller kan ringmatter benyttes. De tar vare på gresset og gir en tilfredsstillende beskyttelse. Sand, bark og ulike støtmatter kan også benyttes.

 

Fallhøyder over 150 cm:
Den høyeste lovlige fallhøyden er 3 meter og alle høyder over 1 meter skal tilfredsstille gjeldende HIC verdier. Underlag som kan benyttes er sand, bark, flis eller støtmatter. Brukes det løse masser skal det legges 10 cm over det gjeldende kravet. Det vil si at 30-40 cm masse tilfredsstiller kravene til høydene. Kravet til tykkelse er beskrevet i monteringsanvisningen til lekeapparatet. 


 

FALLUNDERLAG

Hva er HIC? 

HIC står for Head Injury Criterion. Det er en av de mest effektive måtene å måle sannsynligheten for hodeskade ved støt mot underlaget samt hvilken høyde som må til for at det blir en skade. Testen foregår ved at det slippes et missil fra forskjellige høyder og fallets innvirkning måles. HIC-missilet som brukes er halvkuleformet og veier 10,1 lbs som tett simulerer formen og vekten til det gjennomsnittlige menneskelige hodet. Inne i missilet er en enhet som måler akselerasjonen til missilen ved sammenstøt. Toppakselerasjonen brukes som et mål på støtets alvorlighetsgrad. HIC-testene gir en verdi på en skala fra 0 til 2000 og korrelerer med en fallhøyde der en score på 1000 oppnås. Denne høyden kalles den kritiske fallhøyden. World Rugby har tatt i bruk en standard på 1,3 meter som betyr at ved 1,3 meter må HIC-poengsummen være mindre enn 1000.