Slik velger du riktig fotball

Det blir i følge FIFA produsert over 40 millioner forballer hvert år, og prisene kan variere fra en hundrelapp til godt over tusenlappen. Så er forskjellen stor? JA, er det korte  og riktige svaret. 

 

Vårt enkleste tips er at du velger fotball etter bruk og hvilket nivå man spiller på.

1. Størrelse fotball

Det første du bør tenke på er hvilken størrelse fotballen bør være. Her er våre anbefalinger:  

 

 Størrelse

 Alder

 Trykk

 Vekt

 Omkrets

 Fotball størrelse 3

 Barn opptil 8 år  

 0,6 - 0,8 bar

 330-340 gram

 62-63 cm

 Fotball størrelse 4

 Ca. 8-14 år

 0,7 - 0,9 bar

 360-370 gram

 65-66 cm

 Fotball størrelse 5

 Senior

 0,7 - 0,9 bar

 395-453 gram

 68-71 cm

Lettball

Barn 6-9 år 0,6-0,8 bar 290-320 gram 65-66 cm

 Futsal - til innebruk

 

 

 400-440 gram  

 62-64 cm

 

2. Underlag

Fotball spilles etterhvert på mange forskjellige underlag og det stiller spesifikke krav til fotballen.

 

Kunstgress ball

Er laget i slitesterkt materiale med knudrete overflate som gir mer friksjon og bedre ballkontroll, også i vått og fuktig vær.

 

Innendørs ball

Denne fotballen er lettere enn vanlige fotballer og derfor lettere å kontrollere innendørs.

 

Futsal ball

Slitesterk fotball med mindre sprett for mer kontroll, skreddersydd for futsalbruk hvor teknikk og fart langs gulvet er i fokus.

 

Asfalt/grus ball

Skal ballen brukes på asfalterte områder er ikke baller av lær det beste valget. Asfalt sliter hardt på læret og ballen vil fort bli slitt. En god ball til asfaltspill er laget av gummi

 

3. Bruk

Kvalitet og pris henger ofte sammen. En god kvalitetsball koster ofte litt derfor er det greit å tenke gjennom hva slags bruk vil ballen få. Er ballen til en skole eller et idrettslag hvor det er mange som bruker ballen hardt over lengre tid bør man ha en ekstra slitesterk ball men ikke så dyr ball at man ikke har råd til å miste den. Se treningsballer nedenfor. Der finner du også kvalitetsballer til kamper/matchballer, samt innendørsballer.

 

4. Blære

Hva slags blære har ballen? En ball uten indre blære vil miste luft fort. En ball med blære av lateks vil også kunne miste litt luft over tid da lateks «puster» og slipper ut luft. Ønsker man ikke å bruke tid på å etterfylle luft, bør man velge en ball med butylblære. Den holder godt på luft og må ikke etterfylles så ofte.

 

5. Vedlikehold av fotballer

Ved å bruke en dråpe ventilolje når du pumper ballen din, forhindrer du lekkasje, utørking av ventil og forlenger levetiden på ballen. Fotballen bør ikke bli liggende i sola eller ute i kulden, da dette vil slite på ballen og blæren vil fortere bli ødelagt. Pass på å ha nok luft i ballen slik at blæren er strukket og formen på ballen er optimal.