Basketballanlegg

Hvor skal basketanlegget stå? Hjemme i en hage eller i en skolegård? Skal det stå inne i en gymsal? Skal det fastmonteres eller skal det være flyttbart? Dette er de viktigste spørsmålene å besvare i forkant av å investere i et basketballanlegg. 

 

Til skoler eller parker anbefales værbestandige og robuste basketballsystemer med stativ, som er forankret i bakkehylser til utebruk. Om anlegget skal brukes til ‘dunking’ må du være obs på belastningen som plasseres på kurven. Kanskje vil en variant med foldbar kurv egne seg bedre?

 

Om du er på jakt etter basketballstativ til privat hjemmebruk er den absolutte rimeligste varianten en basketballkurv man fester til en husvegg eller til garasjeporten. Man kan også kjøpe en dyrere løsning og gå for en mobil basketballkurv med stativ. Fordelen med mobile anlegg er at bruken kan varieres og at de kan brukes både på asfalt og gress. 

En viktig huskeregel er at området under kurven må være fri for hindringer. 

 

Høyden på kurven

På en basketballbane skal ringen på kurven være plassert i en høyde på 3,05 meter. Den indre diameteren på kurven er 45 cm. Takhøyden er minimum 7 meter.  Minstehøyden som kurven kan monteres på er 2,6 meter. Dette er en høyde som passer bra for de yngre barna. Det er derfor de fleste skoler har justerbare basketkurver slik at høyden på kurvene kan tilpasses alderen på barna.

 

Bakplaten/målbrettet

Basketkurven festes midt på i nederste feltet av bakplaten /målbrettet. Bakplaten eller målbrettet måler 1,8 meter i bredde og 1,05 meter høyde.

Over kurven (på målbrettet) er det et siktefelt, siktefeltet er 59 cm bredt og 49 cm høyt.

Kurvene stikker ut 1,2 meter inn over banen fra hver endelinje.

 

Basketball

Det er verdt å merke seg at ballen skal ha så mye luft at når den slippes mot banen fra en høyde på 180 cm målt fra ballens underside, skal ballen sprette opp til en høyde på 120-140 cm målt fra ballens overside.

 

Bane

En basketballbane er 15 meter bred og 28 meter lang. Banen er delt i to av en midtlinje. Ethvert hinder (denne inkluderer også mennesker som sitter på lagbenker) skal være minst 2 meter fra sidelinjen. Resterende publikum skal også være 2 meter bak lagbenkene igjen.