Dart

Dart er opprinnelig fra England. De første konkurransene ble holdt der på begynnelsen av 1900-tallet. I dag er dartskiver ofte publikumsmagneter i fritids- og ungdomsklubber men også i puber. Men dart er mer enn en pubsport. I dag er dart en kjent presisjonsidrett, med nasjonale og internasjonale konkurranser på høyeste nivå. 

Dartpilens oppbygning 

En dartpil er bygget opp av fire deler: Spissen – Tønna (kroppen som er vekten på pila) – bakstykket (skaft) -Flight (vingene)  

 

Spissen -Soft tip eller hard

Dartskiven bestemmer hvilke pilspisser du bør gå for på dartpilene dine. Er dartskiven digital eller er laget av bust må du ha soft tip dartpiler. Bruker du klassiske dartpiler er spissen fast. Ulempen med slike dartpiler er at når spissen ryker (og det gjør de før eller senere) så kan ikke spissen erstattes og hele pilen må kastes. Mange foretrekker dartpilene som man kan sette sammen selv, slik at man kan velge ulike spisser og vekt til dartpilen.  

Dartpiler med softtips har fleksible spisser og er laget for når man skal spille på dartskiver med bust eller digitale skiver. Dartpiler med softtips er ideelt om man skal spille i hus med barn og dyr eller venner som ikke er spesielt treffsikre da soft tips minimaliserer sjansene for skader. Soft Tips dartpiler må byttes oftere enn dartpiler med stålspiss så det er noe å tenke over før du velger dartskive.   

 

Dartpilen/Tønna 

Dartpilen eller tønna (Kalt Barrel på engelsk og er den delen av pilen som gir den vekt) kommer i alle størrelser og fasonger og de kommer med ulik teksturert overflate for at du skal kunne få et godt grep. De er også laget av en rekke forskjellige materialer slik at du skal kunne finne en vekt som passer deg.  

 

Klassisk tønne: Dette er standardfasongen på dartpilene. Sylinderfasongen er universal og den kan være gunstig i en rekke kast, for eksempel kan den bidra til at dartpilen kastes rett. 

 

Stealth-tønne: Stealth-tønna har tykk bakpart og tynn frampart. Dette er en design som kan få pilen til å passe inn i trange områder på dartskiven.  

 

Avsmalnende tønne: Den avsmalnende tønna er nesten det motsatte av stealth-tønna. De kjennetegnes av en tykkere frempart og blir gradvis tynnere mot bakparten. Er du en spiller som liker å holde pila mer med tommelen, er dette tønna for deg.  

 

Kamskjelltønne: En kamskjelltønne kan være rett eller en bombefasong tønne, den eneste forskjellen er at kamskjell tønne har et søkk eller ‘innhakk’ i tønna for å gjøre grep og dartkasting enklere.  

 

Torpedotønne: Torpedotønna er vid og kort og mesteparten av vekta er samlet i front. Pilen kalles torpedo fordi den gir ekstra kraft når den treffer dartskiven. Om du i tillegg klarer å kaste rett vil du ikke ha så mange treff hvor pilen spretter av dartskiven med denne tønna her.  

 

Bombetønne: Proffspillerne foretrekker ofte bomba for den er egnet for «stabling». Denne tønna er mye videre enn de fleste andre tønnetyper og den er kort. Fasongen er ganske lik torpedo fasongen og er en god dartpil for å score mange poeng.  

 

Hvilken tønne er den beste?  

Det kommer seg an på hva slags spill du skal spille. Prøver du deg på en bulls eye eller at darten skal lande på skiva hvor det er allerede mange andre dartpiler er torpedo eller bomba gode valg. Er det andre områder av dartskiven du prøver å treffe kan en enkel, rett tønne passe fint. Alle som føler de har problem med å få et godt grep om dartpilen bør prøve piler med avsmalnende tønne, stealth-tønne eller kamskjelltønna som er alle gode alternativer.     

 

Tønnene kommer i mange forskjellige materialer og her kan det bli veldig teknisk. Standard materialet på dartpilene er Nikkel -Tungsten. Tungsten er et materiale med høy tetthet slik at dartpilen får tyngde, men likevel har et slankt utseende. På grunn av tekniske vanskeligheter med å produsere er dartpiler av 100% tungsten ikke tilgjengelig. Alle tungstendartpiler du kan kjøpe er faktisk laget av en tungstenblanding med nikkeltungsten som den vanligste. Når du kjøper en dartpil, blir mengden tungsten i legeringen gitt med et prosenttall: En vanlig "80% Tungsten" dart har 80 prosent tungsten og 20 prosent nikkel. Tungstendartpiler finnes med legering fra 80% til over 90%. Jo mer tungsten dartpilen inneholder, jo slankere og dyrere er dartpilen.  

 

Hvilken vekt skal jeg velge? 

Noen av de mest stilte spørsmålene er hvilken vekt på dartpila bør jeg ha? Hvilken vekt er den vanligste? Dette er et tema også erfarne dartspillere ofte diskuterer og det finnes ikke noe fasitsvar. Det finnes verdensmestre som spiller med dartpiler som veier 14 gram og det finnes verdensmestre som spiller med darts som veier 26 gram.  

En nybegynner kan med fordel starte med de tyngre dartpilene. Fra 22 til 25 gram er anbefalt for at man skal få trent på grunnleggende pilkast. Man vil sannsynligvis kunne nå et slikt nivå litt raskere med lettere piler, men lettere piler tvinger deg ikke til å utvikle en anstendig teknikk som vil gjøre forbedring senere mye vanskeligere. Tyngre dartpiler gir også mindre feil enn lettere.   

 

Bakstykket (Også kalt skaftet) 

Bakstykkene eller skaftet på en dartpil kommer også i en rekke lengder, materialer og farger. Nylon, aluminium eller titan er alle materialer som har ulike egenskaper som vil påvirke hvordan dartpilen oppfører seg under et kast.  

 

Nylon 

Skaft av nylon er de rimeligste. Når disse knekker, koster de ikke skjorta å erstatte. Ulempen er at disse skaftene har en tendens til å knekke i gjengene om dartpilen mistes og denne tuppen kan det være vanskelig å skru ut av festet. Det finnes et eget verktøy for dette men et innsidetips er å varme opp en skrutrekker, stikke den inn i biten som ikke vil ut og skru den ut med trekkeren.  

 

Aluminium 

Skaft av aluminium er dyrere enn nylon, men de varer lengre og de knekker ikke i festet. Ulempen med aluminiumsskaft, er at de er lette å bøye om man mister dartpilen og den er ikke så enkel å bøye tilbake i fasong. Aluminiumsskaft er tyngre enn nylonskaft, noe som kan føre til problemer når man skal finpusse på flighten.  

 

Titan 

Skaft av titan er det nyeste innen denne type teknologi. De har alle fordelene til aluminiumsskaft, men de bøyer seg ikke like lett. Titanskaft er de absolutt dyreste skaftene.  

 

Flights 

Helt i enden på dartpilen sitter det en Flights. Dette er den delen som stabiliserer dartpilen. Også denne delen kommer i en rekke utførelser og størrelser. Hvilken du liker er ofte en prøve og feile metode.  

Når du først skal sette en flights på dartpilen din er disse ofte ganske flate. Sørg for at du sprer vingene i et kryss for å sikre deg at dartpilen din oppfører seg optimalt under kastet.   

 

Finpussing av dartpilen 

Tuning/justering av dartpilen er viktig for å få en kombinasjon og et oppsett som passer ditt kast.  Oppsettet er ansvarlig for den aerodynamiske oppførselen til pilene dine. Det du bør se på er vinkelen til pilspissen i dartskiven. Dette er en vinkel du kun kan se når du spiller på en dartskive beregnet for stålspisser. Den riktige vinkelen er innenfor 10 til 60 grader. Det bør etterstrebes å nå denne vinkelen ved hvert kast. Hvis dartpilene dine har ulik vinkel for hvert kast er det bare øving som gjelder! Stor flights vil gi en større vinkel mens en mindre flight i pærefasong for eksempel vil gi en mindre vinkel. Dartjustering krever tålmodighet og er mye jobb.