Boksing

Boksing er allsidig og super trening og det er stadig flere som oppdager hvor gøy dette er! Boksing trener hele kroppen og utfordrer kjerneområder som utholdenhet, smidighet, styrke, balanse og konsentrasjon.

 

Slå et slag for boksing i skolen
Boksing lærer barna å samarbeide når man går sammen to og to og sparrer. Barna får ut energi på en trygg og kontrollert måte samtidig som de har det gøy i kroppsøvingstimen.

 

Hvordan velger du boksehansker?

Størrelsen på boksehansker måler man i ounce. (Oz) Dette er ingen standard norsk måleenhet, men en amerikansk og det refererer til vekten på boksehansken og ikke størrelsen på selve hansken. En ounze er 28,5 gram. Jo høyere oz, jo tyngre er boksehansken. De vanligste størrelsene er 8, 12, 14 og 16 oz. Boksehansker vil variere noe i størrelse fra produsent til produsent men en grei tommelfingerregel er at 12, 14 og 16 ounce samsvarer ofte med small, medium og large. 


En tyngre hanske har mer polstring og vil derfor gi mer beskyttelse enn en lettere hanske. Men en tyngre hanske vil også gjøre deg raskere sliten så det er lurt å tenke hva slags trening man skal bruke boksehanskene til.
 
 

Skal du trene skyggeboksing og andre fitnessbokseøvelser hvor du ikke bokser mot sekk eller slagpute, kan en vekthanske eller håndvekter gjøre samme nytten. Skal du bokse på sekk eller sparre med noen er boksehansker et greit valg. Skal du trene ren slagteknikk kan slaghansker være bedre. Forskjellen på boksehansker og slaghansker er at slaghansker har mindre padding slik at du får bedre følelse for slagene. Slaghansker skal ikke brukes under sparring mot en annen person da de kan skade motstanderen. Slaghansker har også løse tomler slik at du kan skade seg selv også om du skulle hekte deg borti noe på motstanderen. Slaghansker har lik padding uavhengig av størrelsen og du velger slaghansker etter størrelsen på hendene.

 


Om du opplever at boksehansken er romslig selv om du har valgt den størrelsen som egner seg best for dine hender kan du kjøpe boksebandasjer eller wraps å pakke inn hendene med. Har du boksehansker av lær vil disse utvide seg ved bruk og forme seg etter hendene dine 
 

BOKSEØVELSER TIL KROPPSØVING

Slagkraft
Slagkraften din bestemmer hvilken boksehanske du bør ha. Er du ukjent med hva slagkraften din er, er det noen tommelfingerregler du kan forholde deg til:

 

 

  • Veier du mellom 55-65 kilo er 8 oz et passende valg.
  • Veier du 65-75 kilo bør du gå for 10 oz
  • Veier du 75-85 kilo går du for 12 oz
  • Vektklasse 85-95 kan ha 16 oz.
     

Boksehansker til sparring
Om du trener MMA, kickboxing, lekekamper i boksing og andre typer stående kampsporter hvor sparring er en viktig treningsform, anbefales det at man velger en tyngre hanske som da har god padding, tykkelse og demping. Tykkelsen og dempingen gjør at slag mot hode og kropp gjør mindre skade. Menn som veier 70 kilo eller mer kan fint bruke 16 oz. Damer, jenter og gutter som veier mellom 40-60 kilo kan bruke 10-12 oz.

Et tips for å holde boksehanskene dine freshe:


Ta et par tynne knestrømper eller sokker og fyll de med treflis av den typen som brukes i bunnen av hamsterbur og legg de inne i hanskene etter bruk. Treflisa/sagmuggen vil da trekke til seg fuktighet og lukt og hanskene vil føles freshere lengre. Husk å sjekke posltringen på hanskene – over tid og ved vedvarende bruk vil paddingen minske/trekke seg sammen og de vil ikke beskytte knokene likegodt mot slag. Da er de modne for utskiftning!