9 fordeler med fysisk aktivitet og trening

1. Fysisk aktivitet og trening skjerper hjernen!

Etter hvert som vi blir eldre er det en rekke funksjoner som svekkes. Hukommelsen er blant de viktigste og her er trening er en viktig nøkkel i å hjelpe oss med å holde hjernen i form. Studier har vist at trening kan senke risikoen for å utvikle demens og har en positiv effekt på depresjoner og angst. Trening kan også forebygge hukommelsestap og det er ikke bare langvarig og jevn trening som har effekt. Også korte økter med moderat til hard intensitet har positiv innvirkning på kroppen. Det er gjort flere undersøkelser som viser at bare 10 minutter med moderat til hard trening kan ha en positiv effekt for kropp og sinn, så tidspress er ikke en unnskyldning her.

2. Fysisk aktivitet og trening forebygger beinskjørhet

Styrketrening, aerobic, motstandstrening og balansetrening er viktige treningsformer som forebygger beinskjørhet og beinbrudd. Trening styrker skjelettet og forhindrer tap av beinmasse slik at man ikke er så utsatt for hofte og håndleddsbrudd i forbindelse med fall.

3. Fysisk aktivitet og trening hjelper musklene våre i å takle alderdom bedre

Når vi er i 40-50 årene begynner muskelmassen vår å svinne. Hos mange forsvinner muskelmassen på grunn av manglende aktivitet. Mange får ofte leddplager i denne aldersgruppen. Det er derfor veldig viktig å opprettholde sterke muskler gjennom styrketrening for å bevare god balanse og styrke.

4. Fysisk aktivitet og trening gir bedre søvn

Mennesker som trener sover bedre! Undersøkelser viser at minst 150 minutters moderat til intens trening i uka kan gi opp mot 65% bedring i søvnkvalitet! Den samme undersøkelsen viste også at de som trener var mindre trøtte på dagtid og har færre konsentrasjonsproblemer!

5. Fysisk aktivitet og trening minsker stress og senker risikoen for depresjon og angst!

Når man er stresset, øker produksjonen av hormonene kortisol, adrenalin og noradrenalin. Disse hormonene kan gi hjertebank og hodepine og er ikke sunne for kroppen over lengre tid. Trening senker nivåene av stresshormoner og øker nivået av serotonin også kjent som ‘gladhormonet’ i hjernen. Er man i god fysisk form er det enklere å håndtere hverdagens stress og mas.

6. Fysisk aktivitet og trening hjelper på fordøyelsen!

Det kan være mange årsaker til at man blir forstoppet. Men mangel på aktivitet kan ofte være en medvirkende faktor. Aktivitet hjelper tarmene med å få maten gjennom systemet!

7. Fysisk aktivitet og trening kan redusere risiko for kreft!

Alle former for fysisk aktivitet kan bidra til å minske risikoen for kreft. Regelmessig trening fører til et sunt nivå av hormoner i blodet. Trening som øker muskelmasse er spesielt gunstig for kreftfremkallende stoffer (som vi får i oss via maten, luftforurensning og kosmetikk for eksempel) lagres lettere i fett enn i muskelmasse. Treningen øker blodsirkulasjonen og skadelige stoffer fjernes raskere fra kroppen.

8. Fysisk aktivitet og trening forebygger slag!

Det aller viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for hjerneslag er å ha en sunn livsstil. Risikoen for hjerte og kar sykdommer, inklusive hjerneslag minsker om du er fysisk aktiv. Bare å gå en halvtime hver dag kan hjelpe stort. 

9. Fysisk aktivitet og trening gir klarere hud!

Fokus på trening for utseendets skyld er feil fokus. Se på det som en hyggelig bieffekt! 

Trening øker blodsirkulasjonen (se også punkt 7) og med økt blodsirkulasjon fjernes slaggstoffer og cellene får økt  oksygen og næring. Det gir klarere hud!