Frisbeegolf

Frisbeegolf øker i popularitet. De siste årene har antall discgolfbaner fordoblet seg og det er nå over 60 baner i Norge.

 

Sporten kombinerer fysisk aktivitet, sosialt samspill og friluftsliv. Frisbeegolfbaner kan lages i alle mulige terreng og egner seg for alle aldre. Frisbeegolf spilles som vanlig golf. Her bruker du en frisbee i stedet for ball og kølle. Og man har et frisbeegolfmål som man skal kaste frisbeen oppi. En frisbeegolfbane består vanligvis av 9, 12 eller 18 frisbeegolfmål. 18 frisbeegolfmål krever større ressurser i form av areal og økonomi, det kan derfor være en ide å supplere antall mål ved å bruke lyktestolper, trær, søppelbøtter og lignende. 


Fun fact
Visste du at begrepet Frisbee stammer fra navnet Frisbie som var navnet på et paibakeri i USA? Der begynte de å kaste paiformene frem og tilbake til hverandre på gøy.  

 

Kjært barn, mange navn
I Norge kalles frisbeen for Disc, sendeplate og Skjenebrett (men det sistnevnte er ikke mye i bruk). Ordet Frisbee er godkjent av språkrådet som et norsk ord og er det som oftest brukes om sporten. Internasjonalt er det offisielle navnet på sporten Disc Golf, men det refereres ofte til som både Frisbeegolf, Discgolf og Diskgolf. Frolf (etter begrepet Freeform Golf) har sporten også blitt kalt men dette er ikke det samme som Frisbeegolf. Frolf er lek uten faste regler og kan også innebære at det kastes andre kastegjenstander enn frisbeer.

En frisbee er en frisbee! Eller…?
Det er faktisk forskjell på frisbeene. En god frisbee skal være fleksibel i plasten og kunne bøyes mot midten uten å sprekke og gå raskt tilbake til sin opprinnelige fasong. Frisbeer til frisbeegolf er litt mindre, hardere og tyngre enn vanlige frisbeer, dette er for at de er optimalisert for å flyte bedre under varierende vindforhold. En slik frisbee kalles gjerne for en disk. De er delt inn i tre hovedkategorier: Putter, driver og mellomdistanse frisbeer. En putter brukes når man er tett på kurven og presisjon er nøkkelen. Driveren bruker man når man skal ha frisbeen til å gå langt og man ikke trenger presisjonen som putteren gir. Mellomdistanse/Midrange er som navnet foreslår, en mellomting mellom putter og driver. Dette er den vanligste frisbeen å spille med. Innenfor disse tre kategoriene er det store forskjeller på frisbeene, noen er laget for sterk vind og andre er laget for vindstille forhold.

 

Hva med kurven/målet?
Målet i frisbeegolf er en metallkurv, bestående av en rund kurv og med kjetting som henger over kurven. Kjettingen bremser opp disken slik at den faller ned i kurven. Kurven er festet godt ned i bakken på alle etablerete baner, men det finnes også portable Discgolfmål som gjør at du kan spille frisbeegolf hvor som helst.

Hvordan komme i gang med frisbeegolf?
Frisbeegolf er en lavterskel sport som vokser fort. Det er en aktivitet som passer de fleste aldre og den er enkel å komme i gang med. Nivået på spillet kan gå fra det helt enkle til det avanserte, her er det bare tid, penger og kapasitet som setter grenser. 


Målet med frisbeegolf er å komme seg fra kurv til kurv med færrest kast. Dette kan by på mange utfordringer, vind, trær og terrengets naturlige kupering kan gjøre det vanskelig å få til med få kast. 


En frisbeegolfbane har 18 hull eller kurver, akkurat som en golfbane men frisbeegolfbaner kan også komme med 9 eller 27 hull. Noen baner har fastmonterte kurver mens andre er basert på frittstående frisbeegolfmål og kan bygges opp etter behov.  (Har man ikke frisbeegolfmål kan man også ta i bruk utstyr man har, slik som bøtter/esker etc. Poenget er å lage en «landingsplass» for frisbeen.) 


Om man ønsker å ta frisbeegolf til et høyere nivå og bygge en proff bane men ikke aner hvor man skal begynne, har vi utstyr og kompetansen til å bistå så bare ring og spør oss!