Slik spiller du Fistball

Fistball er et ballspill hvor to lag kjemper mot hverandre på to banehalvdeler, ikke så ulikt volleyball. Se hvordan man spiller Fistball her. 

 

Fistball - en kort historie

Nøyaktig når Fistball ble oppfunnet er det ingen som vet, men de tidligste nedtegningene av sporten daterer seg helt tilbake til år 240. Man har også skriftlige beskrivelser av sporten fra 1555, så at sporten har vært her i noen år er ganske sikkert.  Fistball fikk sin renessanse i løpet av det 16 århundre. Da ble det sett på som et tidsfordriv for fiffen.


Det var først på 1800 tallet at sporten fikk fart på seg. I 1870 ble Fistball introdusert i Tyskland hvor det var primært turnere som spilte og sporten ble raskt kjent som en sportsgymnastisk sport. På den tiden lignet ikke ballspillet så mye på den typen Fistball som spilles verden over i dag. Det var i 1927 at Fistball begynte å få sin form som den Vollyballignende idretten den har blitt i dag. På det tidspunktet var det over 12000 lag som spilte organisert fistball i Tyskland. På grunn av at idretten vokste så raskt og spredte seg utover Sør Europas grenser utviklet idretten seg og nye regler kom på banen. Den nye spillestilen var mer dynamisk og atletisk og taktikken endret seg betraktelig.

 

Fistballspillets utvikling fikk en brå stopp på grunn av andre verdenskrig og det var ikke før enn i 1947 at det igjen kunne holdes tyske mesterskap. I 1960 ble det internasjonale Fistballforbundet dannet. I 1968 ble det første verdensmesterskapet i Fistball for menn avholdt. Kvinnene måtte vente til 1994 før de fikk sitt eget verdensmesterskap men siden det har Fistball fått flere landsforbund verden over.   
Fistball har vært en del av verdenslekene som arrangeres hvert 4 år siden 1985. 
 

Slik spiller du Fistball

Fistball er et ballspill hvor to lag kjemper mot hverandre på to banehalvdeler, ikke så ulikt volleyball. Lagene er skilt av en midtlinje og et nett som henger mellom to stolper med en høyde på to meter. For kvinner er høyden 1.90 m. Om nettet eller stolpene berøres av en spiller eller av ballen under spillet regnes dette som en feil.


 Hvert lag består av fem spillere. Spillerne skal forsøke å få ballen over nettet fra sin banehalvdel og over til motstandernes banehalvdel. Målet er å avverge angrepene til motstanderen og å spille ballen tilbake til den andre banehalvdelen, på en sånn måte at ikke motstanderne kan slå ballen tilbake. I motsetning til volleyball kan ballen i Fistball kun spilles med én arm, også i forsvar. I tillegg kan ballen sprette én gang på bakken per spiller, som i tennis. Hvert lag har lov til å berøre ballen 3 ganger, men merk at ingen spiller har lov til å berøre ballen to ganger.

 

De viktigste feilene som gir motstanderlaget poeng er:
•    At ballen eller en spiller berører nettet eller stolpen.
•    At ballen berører bakken utenfor oppmerket bane.
•    At ballen berører bakken to ganger på rad uten kontakt av en spiller i mellomtiden.
•    Går ballen på siden eller forbi stolpen eller under nettet inn i motstanderens boks, er dette poeng til motstanderlaget.
•    Om tre spillere på et lag berører ballen i løpet av en spilletur.
•    En spiller berører ballen en gang til i en omgang.
•    Ballen berører en annen del av kroppen enn over- eller underarmen eller knyttneven. For eksempel kan ikke ballen berøre hodet, foten eller en åpen håndflate.
 

Fistballbanen

Fistball spilles året rundt. På sommeren spilles Fistball ute på en gressbane med målene 50m x 20 m. Om vinteren spilles det innendørs i en idrettshall/gymsal, på håndballbanen som måler 40m x 20 m. Feltdimensjonene som er oppgitt gjelder for voksne spillere, ungdomsfelt er generelt mindre. I en innendørs hall/sal har ballen en mer kontrollert sprett enn på gress, noe som har betydning for spilltaktikken. Merk: Spilles det inne og ballen treffer veggen er dette en feil og gir poeng til motstanderlaget. Ballen serves fra servicelinjen som er 3 meter unna senterlinjen hvor nettet henger. Spilleren som server ballen må stå bak servicelinjen og foten kan ikke tråkke over. Grenselinjene er en del av feltet og hvis ballen berører grenselinjen regnes ikke dette som en feil og spillet kan fortsette. Spillefeltet er delt i to av et 5 cm bredt rød-hvitt bånd som holdes oppe av to stolper. Øvre del av båndet henger på 2 meters høyde for menn eller 1,90 m om det er damer som spiller. For ungdom under 12 år er netthøyden 1,60 m og for ungdom fra 12 til 14 år er høyden 1,80m.
Banemålene som er oppgitt er voksne mål, banene som ungdommen spiller på er litt mindre.
 

 

Fistball Drohnn Saturn 370 g | Konkurranseball
2 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 899,-

Fistballen

En standard fistball ligner på en vanlig volleyball og er laget av lær. Fistballen har en innvendig blære som er fylt med luft og ballen skal pumpes opp til den er jevnt stram og rund. Fistball finnes også i andre varianter som er egnet for innendørs spill og varierende værforhold utendørs. 


Damer skal spille med ball som veier mellom 320-350 gram og menn spiller med ball som er fra 350-380 gram. Omkretsen på ballen er fra 65-68 cm og lufttrykket fra 0,55 til 0,75 bar. Fistballen skal være like hard som en fotball (0,6-0,7 bar) og den er derfor hardere enn en volleyball (0,29 til 0,32 bar). 

 

Hastigheten til en fistball når den ‘serves’ kan komme opp i hastighet på opptil 100-120 km/t.
Til ungdomsspill benyttes faustballer med lavere vekt.
 

 

Fistball tau/ bånd Brukes som nett til Fistball
Bestillingsvare 11 dager (estimat)
1 899,-
Fistball Drohnn Velur 350-380 g | Konkurranseball
13 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 599,-
Fistball Drohnn Unique 370 g | Herrer
3 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 799,-
Fistball Drohnn Unique 340 g | Ungdom og damer
2 på fjernlager. Forventet leveringstid 26 dager
1 799,-
Fistball Drohnn Unique 290 g | Junior
1 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 799,-
Fistball Drohnn Saturn 370 g | Konkurranseball
2 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 899,-
Fistball Drohnn New Generation 370 g | Fistball til herrer
7 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 699,-
Fistball Drohnn New Generation 340 g | Fistball til ungdom og damer
9 på fjernlager. Forventet leveringstid 11 dager
1 599,-