En skoleklasse som spiller goalball

Hvordan spille Goalball?

Goalball er en unik sport som bygger på dynamikk, fart, nøyaktighet og evner.

Goalball er en unik sport som bygger på dynamikk, fart, nøyaktighet og evner. Goalball er et spill for mennesker med nedsatt syn hvor målet med spillet er å score raske og presise mål i motstanderens målbur og samtidig avverge mål i eget bur ved å slenge seg på gulvet foran målet. Sporten ble oppfunnet i 1946 som et ledd i rehabiliteringen til veteraner som mistet synet under andre verdenskrig. Sporten ble tatt inn i de paralympiske leker i 1976. Som et lite mål på hvor raskt og presist målene ble skutt: Under paralympiske leker har de målt ballens fart på opp mot 60 kilometer i timen når den forlater spillerens hånd!


Spillerne har på seg blendebriller for å sørge for at alle spiller på likt nivå da spillerne har ulike grader av synsnedsettelser. Ballen inneholder bjeller slik at spillerne kan høre hvor ballen befinner seg på banen. I tillegg har en Goalballbane opphøyde banemarkeringer slik at spillerne kan føle hvor på banen de er til enhver tid.
 

For at spillerne skal kunne konsentrere seg om spillet og høre ballen må tilskuerne være helt stille under kampen. Hvert lag består av tre spillere med maks 3 innbyttere gjennom en kamp.  Kampen er delt inn i 2 omganger på 12 minutter hver og spilles på et område som er 18 x 9 meter. Målburet dekker hele banebredden og hver spiller må holde seg på sin banehalvdel.


Goalball kan også spilles i en vanlig gymsal, da har man ikke de opphøyde banemarkeringene som markerer sonene på banen, men man har markert banen med tape.  Spillerne kan benytte forskjellige kasteteknikker for å rulle ballen over på motstanderens banehalvdel og forsvaret som må bruke ørene for å prøve å høre hvor ballen er, må bruke hele kroppen på å stoppe ballen fra å rulle inn i mål. Laget i forsvar har 10 sekunder på seg til å returnere ballen tilbake etter at en av de har tatt på ballen.                                                                                                                                                                                                                                                                                             
 

Illustrasjon av utstyr til Goalball

Spilleregler (uoffisiell utgave)


For at Goalball skal kunne spilles i en helt vanlig gymtime har de offisielle reglene blitt modifisert og tilpasset. 


Goalball spilles med to lag, tre stykk spillere på hvert lag. Lagene stiller opp på hver sin ende av gymsalen/banen og deltagerne/elevene har bind for øyet. Det spilles med en lydball som har bjeller. Ballen skal trilles langs gulvet/bakken fra det ene laget og inn i målsonen bak motstandernes forsvar. Når ballen er i målsonen er dette et poeng. Havner ikke ballen i målsonene og det ikke blir poeng, går ballen over til det andre laget som også får et skuddforsøk. 


Hver spiller kan tildeles en matte som er sonen spilleren skal dekke. En spiller dekker 3-4 meter i bredden. Tre spillere ved siden av hverandre dekker derfor bredden på en gymsal som er 8-10 meter bred. Når det ene laget har forsøkt å score mål hos det andre laget, går ballen over til det andre laget som dermed også får et skuddforsøk. Slik går spillet frem og tilbake.