Slik velger du medisinball

Vektballer, medisinballer, slam baller og wall balls – de kan nok se like ut men de har alle sine bruksområder og de ulike typene passer ikke like godt i alle treningsanledninger, så hvilken ball bruker man hvor?  

Vektballer

Vektballer er baller laget av gummi eller vinyl, fylt med et tungt materiale. De er designet med tanke på styrketrening. Vektballer kan brukes til å trene flere muskelgrupper, inkludert armer, skuldre, rygg, mage og ben. Ballene kommer i forskjellige størrelser og vekter, og kan brukes både for å øke styrke og for å forbedre kondisjonen. Enkelte typer vektballer har en lett sprett men kan ikke brukes som slam ball eller wall ball fordi de kan sprekke. Vektballer brukes også ofte i fysioterapi og rehabilitering.

Medisinballer

Medisinballer er som regel laget av gummi eller lær og er fylt med sand eller annet tungt materiale. Medisinballer brukes ofte i funksjonell trening og kan brukes til å trene kraft, hurtighet, utholdenhet, balanse, koordinasjon og bevegelighetstrening. De kommer i forskjellige størrelser og vekter, og kan brukes til en rekke øvelser, inkludert kaste, fange, slenge og roterende øvelser som Russian Twist foreksempel. Medisinballer finnes både med og uten håndtak for lettere grep. Noen kan sprette men de kan ikke brukes som slam baller og kastes hardt mot vegg eller gulv.  
 

Slam ball

Slam baller er vanligvis laget av lær, gummi eller vinyl, og er fylt med et tungt materiale for å gi de vekt. Slam baller er «døde» i utførelsen – det vil si de har ikke sprett og de blir liggende når du kaster de. Slam baller brukes hovedsakelig til å utføre kraftfulle, intensive øvelser som involverer å kaste eller «slamme» ballen mot bakken eller en vegg. De kommer i forskjellige størrelser og vekter, og brukes ofte i funksjonell trening og crossfit. Slam baller er laget for å tøle røff behandling og kan kastes hardt mot vegg eller gulv. 

Wall ball

Wall balls er vanligvis laget av lær eller syntetisk skinn og er fylt med sand eller annet materiale. Wall balls brukes i likhet med slam balls til funksjonell trening og crossfit, og kan brukes til å trene kraft, utholdenhet og balanse. Øvelser med wall balls involverer vanligvis å kaste ballen opp mot en vegg og fange den igjen, eller å utføre øvelser som krever at ballen holdes eller bæres mens man beveger seg.
Sammenlignet med medisinballer og vektballer, er slam baller og wall balls mer spesialisert til visse øvelser og treningstyper, mens vektballer og medisinballer kan brukes til en rekke øvelser og treningsformer.
 

Verdt å vite om de ulike typer baller:

  • Noen typer medisinballer kan ha en lett sprett fordi de er laget av materialer som gir en viss grad av elastisitet eller fleksibilitet. Disse ballene har gjerne en mykere ytre kjerne og en indre fylling av gummi, luft eller annet materiale som gir en viss sprett når ballen treffer overflaten.
  • En medisinball med en lett sprett kan være nyttig i en rekke øvelser som krever at ballen treffer bakken eller en vegg og kommer tilbake til utøveren, for eksempel i øvelser som involverer kasting, slynging eller rebounding. Ballen kan også brukes til øvelser som involverer hopping eller hoppetau, der en liten sprett kan bidra til å øke intensiteten og utfordringen i øvelsen.
  • Det er viktig å merke seg at ikke alle medisinballer har en sprettende egenskap, og noen baller er spesielt utformet for å ha minimal eller ingen sprett. Dette kan være fordi ballen er laget av stive materialer, eller fordi den er fylt med materiale som gir liten eller ingen sprett når den treffer overflaten.
  • Selv om medisinballer/vektballer og slamballer/wallballs kan se ut som de er laget av de samme materialene og kan ha lignende størrelser og vekter, er de egentlig designet for forskjellige formål, og derfor er medisinballer/vektballer ikke egnet for slam ball/wall ball-øvelser.
  • Først og fremst er medisin og vektballer ofte laget av mykere materialer og de er ikke laget for å tåle den harde støten som oppstår når ballen kastes eller slås hardt mot bakken eller en vegg. Slam baller og wall balls derimot, er spesielt utformet for å tåle de harde støtene og påkjenningene som kommer med slam ball-øvelser. Ballenes fyllmateriale gjør også at de har forskjellige egenskaper. Denne forskjellen i fyllingsmateriale gjør at slamballer gir bedre kraft og motstand når de blir kastet og slått hardt mot bakken eller veggen.
  • Medisinballer er designet for å brukes i en rekke øvelser som involverer å kaste, fange, rotere og slynge ballen, mens slam baller er mer spesialisert for slam ball øvelser naturlig nok. Slam ball-øvelser krever at ballen blir kastet eller slått hardt mot bakken eller veggen, og deretter raskt plukket opp igjen og gjentatt, noe som kan føre til rask slitasje og skade på en medisinball.

Valg av den riktige ballen:

  • Avhenger av formålet med treningen og din fysiske form. Her er noen faktorer å vurdere når du velger en ball:
  • Vekten på ballen bør være tung nok til å utfordre deg, men ikke så tung at du ikke kan utføre øvelsene korrekt.
  • Størrelsen på ballen vil påvirke hvor enkelt eller vanskelig det er å utføre øvelsene. Du vil kanskje velge en mindre ball for øvelser som medisinball slams, mens du vil velge en større ball for øvelser som wall ball shots.
  • Hvis du skal bruke ballen til å utføre slam ball øvelser, vil du trenge en ball som er robust og kan tåle å bli slått hardt ned i gulvet. Hvis du skal bruke ballen til å utføre vektøvelser, vil du trenge en ball som er komfortabel å holde og har et godt grep.