Aqua Fitness / Vanntrening

Nysgjerrig på Aquafitness? Trening i vann er et skånsomt treningsmiljø som passer de aller fleste uavhengig av kjønn eller ferdighetsnivå. Vi har tatt en prat med Anne-Mette Eriksen Hjemaas som er blant Norges ledende eksperter på AquaFitness. 

Anne-Mette har jobbet som instruktør innen Aqua fitness og vanngym siden det kom til Norge på slutten av 80-tallet. Interessen for svømming kom tidlig for Anne-Mette som har en fortid og erfaring fra konkurransesvøm, stup og synkronsvømming. Erfaring som har kommet godt med i sin rolle som svømmetrener også. Det var som ungdom at Anne- Mette tok sitt første instruktørkurs, noe som ble starten på det som har blitt mange kurs – både som deltager og som kursholder. I dag er Anne- Mette kursholder for Norges Svømmeforbund og underviser i svømmetrening, livredning og Aquafitness/vanngym. 

Hvem vil du si vanntrening passer for?
-Trening i vann er bra for alle, da det gir god motstand samtidig som det er svært skånsomt for muskler og ledd. I vannet blir du tilnærmet vektløs slik at de som er tunge kan trene godt uten å få belastningsskader. Dette gjør også vanntrening særlig effektivt både for de som har leddplager eller som trenger opptrening fra skader. Vann gir mer motstand enn luft og gjør at du må jobbe hardere og da styrker du kretsløpet. Dette er spesielt viktig ved hjerte-og lungeutfordringer og som gjør at vanntrening er spesielt gunstig. Trening i vann er effektiv trening som passer for alle. Mange opplever vann i seg selv som motiverende og kombinasjonen mellom vann, musikk og aquafitness er trening man blir glad av. 

Hvilke produkter er gunstig for de som ønsker å komme i gang med vanntrening?

 

-Jeg liker å følge med i markedet og tester forskjellig utstyr i mine timer. Det er mange bra produkter på markedet. Utstyret du trenger for å komme i gang med vanntrening er jo avhengig av kurset du er med på, men for å komme i gang bør du ha hansker som jo gjerne er personlig utstyr, og en flytepinne.

 

Flytepinner kan brukes til alt, og det gir både oppdrift og motstand på grunt og dypt vann. Det finnes flere typer flytepinner. Personlig synes jeg Aqualog som er litt kortere og har høyere tetthet er den beste, men de vanlige flytepinnene fungerer også veldig bra.

Aqua Fitness Hansker - lukket Til motstandstrening og vannaerobic
100+ på fjernlager. Forventet leveringstid 14 dager
299,-

 

 

Hvilke tips har du til de som vil komme i gang med vanntrening?
- For å komme i gang og få inspirasjon, kan det være lurt å melde seg på kurs. Da får du øvelser og inspirasjon fra noen som har erfaring fra trening i vann. Jeg holder kurs i Horten og Tønsberg hvor jeg varierer litt på innholdet i vanntreningen. Den ene treningen har fokus på styrketrening og den andre har variasjon på dypt og grunt vann. 
 

 

Hva er dine viktigste erfaringer med Aquafitness i løpet av alle årene du har jobbet med aktiviteten?
- Aqua fitness som er samlebegrepet, har utviklet seg fra å være øvelser i vannet uten musikk til at musikken er et viktig element i treningsformen. I dag er det lett å finne musikk og sette sammen til ønsket program. Øvelser er i endring hele tiden og følger trender som trening på land. Noen har timer på dypt vann, og bruker belter under hele treningen. Her kan det være alt fra timer med aqua jog til varierte timer. Mange har basseng som man kan lage variert program både på grunt og dypt vann. Dette gjør at timer varierer enda mer og kan suppleres med forskjellig type hjelpemidler.

Flytepinner har alltid vært mye brukt. Trenden de senere år har vært fokus på styrketrening med bruk av hansker, manualer, aqua discer, ankel mansjetter eller vannjoggere. Det er alltid morsomt med variasjon og utvikling, og det vil jeg si har vært viktig erfaring gjennom alle årene jeg har hatt gleden av å være instruktør. Jeg ser også at gjennomgående er instruktører mye mer profesjonelle og seriøse i dag enn for 35 år siden. Folk vil ha kvalitet og krever at vi instruktører fornyer oss og holder oss oppdatert.

 

Tilbudet burde vært bedre mange steder i forhold til bassengkapasitet og flere instruktører. Vanntreningen og aqua fitness er for alle, men kjernen har alltid vært unge damer i 40 - 65 års alderen. De er trofaste, glade og vet hva de vil ha!

 

Ønsker du å prøve vanntrening? Da kan det være lurt å ta kontakt med din lokale svømmehall for å høre om det er et tilbud nær deg. 

 

Lyst til å vite mer om Anne-Mette og hennes kurstilbud? Da kan du klikke her. 

Flytepinner er et godt hjelpemiddel til AquaFitness
sier Anne-Mette Eriksen- Hjemaas. 

Se alle våre produkter til Aquafitness/Vanntrening >>