Landtrening for svømmere

Hvorfor landtrening/tørrlandstrening er så viktig for alle svømmere

Det er vanskelig å bygge muskler gjennom svømming alene. Til tross for repetitive bevegelser og at hele kroppen er i aktivitet, byr ikke det på nok utfordring for musklene og det er her landtrening har en viktig rolle å spille. Når man trener med vekter, stresser man musklene og det skapes mikroskopiske rifter i muskulaturen. Når kroppen reparerer disse riftene, bygges muskler. Å dra kroppen sin gjennom vann stresser ikke musklene og stimulerer til muskelvekst like mye som styrketrening på grunn av den lave motstanden i vannet. En annen grunn til at styrketrening er så gunstig for svømmere er at det øker beintettheten. 

 

Kjernemuskulatur – viktig i svømming

En sterk kjerne (mage, rygg og sidemusklene) er viktig innen svømming. Det bidrar til at svømmeren klarer å holde riktig posisjon i vannet slik at svømmingen flyter optimalt og raskt og at ikke svømmeren blir sinket av kroppsdeler som stikker lengre ned i vannet. Tørrlandstrening har ofte fokus på å integrere alle muskelgruppene i et samarbeid, med ekstra fokus på kjernemuskulatur. Sterk kjerne er sentralt gjennom alt en svømmer foretar seg i bassenget, alt fra hofte rotasjoner i freestyle til delfinspark og vendinger.

 

Forhindre skader

De repetitive bevegelsene innen svømming kan føre til skader. Tørrlandstrening er viktig for det varierer svømmerens bevegelser og utfordrer musklene til å lære nye øvelser. Tørrlandstrening hjelper svømmeren med å utvikle muskler som ikke får brynet seg i svømming og avlaster stressede muskler. Gjennomgående sterke muskler sørger også for en jevnere distribusjon av energi slik at sener, ledd og leddbånd får en mindre belastning.

 

Mer styrke – mer kraft

Jo sterkere en svømmer du er, jo mer kraft vil du ha gjennom vannet! Tørrlandstrening gir styrkefordeler man ikke får ved vanntrening alene. Når svømmeren er sterk nok, vil han eller hun oppleve at det er massevis av øvelser som går mye raskere å utføre! Eksplosiv styrke er lett å trene ute av bassenget og vil gi svømmeren en klar fordel, blant annet ved start fra startpallen.