Hvilke svømmeføtter skal jeg velge?

 

Svømmeføtter er designet for å hjelpe svømmere med å utvikle kraft i sparket, øke tempoet og forbedre ankelens fleksibilitet. De hjelper også svømmere med å svømme raskere gjennom vannet, noe som gjør dem til en ‘must have’ i svømmebagen. Men, svømmeføtter kommer i en rekke varianter og det kan være vanskelig å vite hva man skal velge så vi har satt opp en liten brukerguide.

 

Svømmeføtter til trening

Lengden på bladet på svømmefoten betyr mye for hvordan svømmeføttene påvirker treningsøkten.  Jo lengre blad, jo mer motstand lager svømmefoten i vannet. Det betyr at beina må jobbe hardere, men også at svømmerne sparker ‘tregere.’ De ulike lengdene på bladet på svømmeføttene har ulike egenskaper og brukes til forskjellige treningsmål som beskrevet under.

 

 • Korte svømmeføtter skaper motstand i vannet mens de tvinger svømmeren til å sparke raskere, noe som er ideelt for fri-  og ryggsvøm. Korte svømmeføtter hjelper svømmere med å utvikle riktig sparketempo og teknikk. Majoriteten av svømmerne bruker denne type svømmeføtter. 
 • Svømmeføtter med et V- formet innhakk i bladet er for den seriøse svømmeren fordi disse svømmeføttene etterligner fotens naturlige vei gjennom vannet.  De fleste svømmeføtter med V-hakk er også korte i bladet slik at de også fremmer riktig sparketeknikk.
 • Monofinner og svømmeføtter beregnet på brystsvømming er ikke blant de vanligste svømmeføttene å bruke, men de har sine fordeler. Monofinner tvinger svømmeren til å holde føttene sammen når de sparker fra for å best kunne få inn korrekt delfinspark. Svømmeføtter som egner seg spesielt godt til brystsvømming er buede og de gjør det mulig for svømmeren å få til de riktige sparkene for brystsvømming (dette er umulig med tradisjonelle rette svømmeføtter.)
 • Jo stivere bladet på svømmefoten er, desto mer motstand vil svømmeføttene gi. Dette høres kanskje bra ut for de som ønsker å trene styrken i beina men dette kan også føre til at du får et tregere spark uten svømmeføtter. Svømmeføtter som har mykere blad gir en mer naturlig bevegelse gjennom vannet.
 • Noen svømmefotmodeller er designet med kanaler som styrer vannstrømmen for å en mer naturlig fotbevegelse i vannet. Svømmeføtter som er designet for å gi svømmeren en følelse av å svømme uten svømmeføtter vil gi de største fordelene.  
 • Svømmeføtter med lange blad er best for unge svømmere som fortsatt lærer å bevege seg i vannet, for de som driver med snorkling og for hobbysvømmeren. Svømmeføtter med lange blad forbedrer ankelens fleksibilitet og øker utholdenheten i bena.

Hælkapper på svømmeføtter

De fleste svømmeføtter har hel fot slik at de sitter på foten som en sko. Noen modeller har en hælrem i stedet. Begge modeller har sine fordeler og ulemper. Svømmeføtter med hælkappe kan gi blemmer om ikke passformen er god, sjekk størrelseskartet for modellen du skal kjøpe slik at du får den riktige størrelsen for din fot. Svømmeføtter med hælrem gir mindre sjanse for blemmer, men sitter ikke like godt på foten som en svømmefot med hælkappe. Noen svømmere opplever blemmer og gnagsår uavhengig av hvor god passformen til svømmeføttene er, da anbefaler vi sokker som er designet for å forhindre gnagsår. Åpen hæl på svømmefoten kan minske tendensen til kramper, da åpen hæl gir ankelen max bevegelsesfrihet og fleksibilitet. 

 

Svømmeføtter til skoler, svømmeklubber og svømmehaller

Et nyttig tips om man skal ha svømmeføtter som flere benytter seg av, er det praktisk og ryddig om svømmeføttene har en egen farge per størrelse. Det gjør at det går mye raskere for de som skal bruke svømmeføttene å finne riktig størrelse, samt å sortere de. 

 

Vi har både korte og lange svømmeføtter med fargekoding:

 

 

Svømmeføtter til de aller minste

Det er en utbredt myte at små barn ikke bør bruke svømmeføtter. Bruk av svømmeføtter gir både oppdrift og framdrift og kan med hell brukes som støtte og motivasjon da barna begynner å kunne svømme litt. Det kan være en fin motivasjon og et godt hjelpemiddel som gjør at man kan føle mestring tidligere.

 

Våre svømmeføtter for de minste er laget for å gi riktig oppdrift og er samtidig myke for små barneføtter.

 

Svømmeføtter for brystsvømming

Finis PDF svømmefoten har egenskaper som gjør den egnet for alle svømmearter, og den er den eneste svømmefoten vi har som er spesielt godt egnet til brystbeinspark.

 

 

Svømmeføtter til lek og moro

Det er morsomt å bruke svømmeføtter, for du får en større fart og bevegelighet i vannet.

 

Til lek og moro anbefaler vi disse:

 

 

Monofinne

Monofinner brukes for å jobbe med butterfly spark som er et viktig element i alle svømmearter uten fokus på brystsvøm. Monofinner brukes både for styrke, teknikk og for å gi en større bevissthet for svømmeren på spark. 

 

Finis Foil Monofinnen er best til bruk under svømmetrening, det er det den er laget for. Finis Foil Monofinnen har heller ingen skarpe harde kanter. 

 

 

Råd til slutt

 • De rette svømmeføttene vil gi deg god hjelp til å utvikle benstyrke og til å utvikle riktig sparketeknikk. Husk imidlertid å ta de av og tren på svømming uten svømmeføtter også, svømmer du med svømmeføtter hele tiden vil vanlig svømming bli mye vanskeligere. 
 • Svømmefoten skal sitte stramt på foten for å gi deg best treningseffekt, men den skal ikke være så stram at den kutter sirkulasjonen i føttene. Svømmeføtter som sitter for løst gir ingen treningsgevinst. 
 • Svømmeføtter er laget av ulikt materiale, silikon, rågummi, skum… En tommelfingerregel sier at jo stivere svømmefoten er, jo hardere treningsøkt vil det bli. 
 • Høy vrist: Prøv en svømmefot i en større størrelse og bruke sokker i svømmeføttene.
 • Smal fot: Om du har en veldig smal fot og sokk ikke hjelper i din normale størrelse, kan du prøve en åpen tå modell i en størrelse mindre. Svømmefoten skal sitte tett på vristen, om tær eller hæl stikker ut gjør ikke noe så lenge du får god kraft i sparket fra ankelen, via vristen og videre ut til bladet på svømmefoten.  
 • Bred fot: Se etter den bredeste svømmefotmodellen de har. En svømmefot av silikon vil være myk og tøye seg etter foten. Vurder om du må gå opp en størrelse om du har veldig brede føtter.