Badminton er ikke bare morsomt - det er faktisk en av de idrettene som kan forlenge livet ditt med flere år.

Badmintonleker

Ikke bare er badminton morsomt – det er faktisk en av de idrettene som kan forlenge livet ditt med flere år. Research viser at racketsport som badminton, tennis og squash forlenger livet mest sammenlignet med blant annet sykling, løping og fotball. Her finner du fire artige badmintonleker du kan spille i kroppsøvingstimen, parken, stranda eller i hagen. 

 

Badmintonball i sokk

Marker et område på 3x3 meter. Tre eller fire elever går sammen. Hver elev tar to badmintonballer og fester dem i sokkekanten eller linningen. Oppgaven er å stjele de andre spillernes badmintonballer og samtidig unngå å miste sine egne.

 

Hodeball

Alle elevene balanserer en badmintonball på hodet. Oppgaven er å velte de andres badmintonballer uten å berøre den andre spilleren. Vinneren er den som står igjen til sist med ballen på hodet.

 

Singel Smash

Dette er en klassisk badmintonlek der to spillere konkurrerer mot hverandre i singlekamp. Målet er å score poeng ved å slå badmintonballen over nettet og innenfor motstanderens banehalvdel uten at den blir returnert.

 

Dobbel Dash

Dette er en doublekamp der fire spillere er delt inn i to lag. Hver spiller har en fast plass på banen og må samarbeide med sin partner for å slå badmintonballen over nettet og score poeng.

 

Badmintonball Shuffle

Dette er en lek der to eller flere spillere konkurrerer om å holde badmintonballen i luften så lenge som mulig ved å slå den til hverandre. Spillerne kan kun bruke håndflatene til å slå badmintonballen.

 

Måltrening

Dette er en øvelse der spillerne trener på presisjon og kontroll ved å prøve å treffe forskjellige mål med badmintonballen på motstanderens banehalvdel med sine slag. Målene kan for eksempel være ringer eller kjegler.

 

Kongen av banen

Dette er en roterende lek der en spiller starter som "kongen" og spiller mot de andre spillerne en etter en. Hver gang "kongen" vinner et poeng, fortsetter han/hun å spille, ellers bytter rollene. Målet er å bli "kongen" og beholde denne posisjonen så lenge som mulig.

 

Raske hender

Dette er en lek som fokuserer på reaksjonsevne og hurtighet. Spillerne står i en sirkel og slår badmintonballen til hverandre så raskt som mulig uten at den faller i bakken. Hver gang en spiller slipper badmintonballen, får de et poeng, og den som har færrest poeng vinner.

 

Hermegåsa

Dette er en øvelse der to spillere etterligner hverandres bevegelser og prøver å gjenskape hverandres slag. Målet er å forbedre teknikken ved å se på og imitere motstanderens bevegelser.

 

Lagstafett

Del klassen inn i passende lag. Dette er en stafettlignende lek der lagene konkurrerer om å slå badmintonballen over nettet og tilbake så raskt som mulig. Hver spiller på laget må slå badmintonballen en gang før de bytter med neste spiller i rekken.

 

 

Jorda rundt

Dette er en øvelse der spillerne øver på ulike slag fra forskjellige posisjoner rundt banen. Målet er å mestre forskjellige teknikker som smash, drop, clear og drive fra ulike vinkler.

 

Sistemann igjen

Dette er en lek der alle spillerne starter på banen, og hver gang en spiller slipper badmintonballen eller slår den ut av banen, blir de eliminert. Den siste spilleren som står igjen, vinner.

 

Badminton i blinde

Dette er en utfordrende øvelse der spillerne får bind foran øynene og må stole på hørsel, følelse og kommunikasjon for å spille. Dette øver opp spillerens sanser og evne til å tilpasse seg i ulike situasjoner.

 

Vilt på banen

Dette er en lek der banen blir delt inn i ulike soner med forskjellige regler for hver sone. For eksempel kan en sone ha regler som kun tillater drop-slag, mens en annen sone kan ha regler som kun tillater smash-slag. Dette utfordrer spillerne til å tilpasse seg ulike situasjoner og utvikle ulike strategier.

 

Kroppsball

Alle har en badmintonball og løper rundt og prøver å treffe hverandre på kroppen. Hodet og hendene gjelder ikke som treff. Alle jakter på hverandre. Når man blir truffet, må man stå og vente til den som traff deg blir truffet. Da kan man bli med igjen.


Badmintontriksing

Spillerne bruker en racket og en badmintonball. De skal stusse ballen opp og ned på racketen. Deretter skal de prøve å sette seg ned og reise seg opp igjen mens de stusser ballen på racketen. De kan også forsøke å legge seg ned.

 

Lucky Luke

Del spillerne inn i små grupper på en halv badmintonbane. En person er "fangeren" og har en badmintonball. Alle får lov til å løpe fritt innenfor banen. "Fangeren" prøver å slå ut de andre ved å kaste ballen og treffe føttene deres. De som blir truffet må gå utenfor banen. Siste person som er igjen vinner og blir neste "fanger".

 

Stusse ballen

Alle har sin egen racket og ball. Trene på å stusse ballen med både forhånd og bakhand, både høyt og lavt.

 

Kast clear/drop

Spillerne har 5 badmintonballer og skal kaste dem for å treffe en boks, et papir eller noe annet som er plassert 2 og 5 meter unna. Kastene skal være overhåndskast.

 

Sirkelspill

Spillerne står i en sirkel og alle har racket. Målet er å spille ballen til en annen i sirkelen og klare flest mulig slag. Det kan varieres ved å bare bruke forhåndsslag eller bare bakhandsslag. Størrelsen på sirkelen kan også endres. Det kan også være konkurranse mellom flere grupper, og de som klarer flest slag vinner.

Ping Pong badminton

To spillere på hvert lag. Spillerne bytter på med sin lagspiller å treffe badmintonballen annen hver gang. Hvem klarer den lengste streak’en? Første laget som får 5 poeng vinner. Bytt lagspillere når et lag har vunnet. Dette er et spill som trener koordinasjon og utholdenhet. Spillet innebærer også strategi siden spillerne må bestemme hvor de skal treffe badmintonballen. Bestem på forhånd om dere skal spille for å konkurrere eller for å samarbeide.

«Rundt om i verden»

To spillere står på hver side av nettet. Spilleren slår ballen over nettet og løper så rundt til andre siden. Spilleren på den andre siden slår ballen og løper. Dette er et spill som kan spilles med fire elever eller med hele klassen. Spilles det med hele klassen kan man eliminere elever etter hvert som de mister poenget. Når det står igjen to elever, slipper elevene racketen, snurrer rundt i 5 sirkler, plukker opp racketen sin igjen og slår en birdie. Den siste spilleren som står igjen vinner!

Kongen av banen (single)

Konkurransepreget badmintonspill som elevene vil elske! Utfordrerne stiller seg på rekke på ene siden av banen mens mesteren er på den andre siden. Utfordreren må ta to poeng på rappen for å kunne ta mesterens plass. Om en utfordrer misser et poeng, må de gå til enden av køen og den neste utfordreren tar plassen. Dette er en konkurranse som spilles single men for å gjøre spillet mer variert kan det spilles double.

Angrep og forsvar

Målet med spillet er å skille mellom når spillerne er offensive og når spillerne er i forsvar. Begge lag starter ved baselinjen og det ene laget starter med å serve til det andre laget. Begge lagene spiller helt til et av lagene får et poeng. Laget som vinner poenget løper opp til nettet til de står rett foran.  (Lagene kan bare vinne poeng så lenge de spiller ved nettet.) Laget som står igjen ved bakre serve linje kan sette ballen i spill på hvilken som helst måte – lang eller kort ball spiller ingen rolle. Hver gang laget ved nettet vinner et poeng legger de det til totalantallet mål de har fått. Så snart laget ved bakre serve linje vinner et poeng, rykker de frem til nettet og offensiv posisjon og kan starte med å sanke poeng. Lagene kjemper mot hverandre helt til ene laget scorer 15 poeng.