Slik blir du bedre i basket

For å bli flinkere i basket gjelder det også her å øve jevnlig. Å øve en gang i dann og vann vil ikke bedre spillegenskapene dine, du må være målrettet og øve så ofte du kan. For å klare å treffe basketkurven med skudd etter skudd, må du utvikle de riktige mekanismene og muskelminne og det skjer best ved tilnærmet daglig trening. Men om du ikke har tid til å øve hver dag, så kan to ganger i uken være nok til at du opplever en fremgang. 

 

Kvalitet over kvantitet

Uansett hvor mange dager i uken du øver, så må du trene smart. Du kan trene 5 dager i uken, men om du ikke etterligner bevegelsene som du er i under en kamp, vil du ikke bli så mye bedre. Du må trene som om du spiller en basketkamp, om igjen og om igjen. Kom deg ut av komfortsonen og push deg – igjen og igjen! 

Du skal miste ballen, du skal gjøre feil – det er bare på den måten du blir bedre! Og pass nøye på at du trener på et godt grunnlag. Riktig teknikk i begynnelsen vil gi deg mye igjen senere under basketkamper og fremtidige treninger!

 

Slik blir du bedre i basket

 1. Ha øye på målet så tidlig på som mulig! Om du får inn vanen med å sikte på kanten av basketkurven så tidlig som mulig i spillet (uten å miste ballen av sikte så klart) vil scoringsprosenten gå opp betraktelig. Om du har øye på målet bare et lite sekund før, gir dette hjernen din bedre tid på å kalkulere avstanden og fokusere på målet og som resultat treffer du oftere!
   
 2. Gjør det til en vane at du holder bevegelsen og ikke avslutter den brått når du har kastet ballen fra deg. Om du får inn denne teknikken på et tidlig tidspunkt vil du etter hvert få inn automatikken bak et godt kast.
   
 3. Hemmeligheten ligger i et avslappet håndledd. Ikke spenn håndleddet når du kaster basketballen. 
   
 4. Øv med en fargerik ball for å forbedre spinn på ballen! En multifarget basketball gjør det enklere å se hvordan ballen snurrer og hvilken retning ballen har. Slik kan du øve på og forbedre kastet ditt.
   
 5. Ikke gjør som Kobe og bli «hengende i lufta». Altfor mange prøver å spille som heltene sine og lærer seg dårlig kasteteknikk som de vil knote med.
   
 6. Ikke fokuser på å skyte mål under spillet. Noe av det verste du kan gjøre når du spiller kamp, er å ha tankene på skuddene du har som mål å få til. Dette ødelegger spillflyten og er en praksis egnet for trening, ikke under kamp. Lær deg til å «go with the flow» og om du misser et par skudd, ikke tenk på det, bare skyt! Klarer du å få inn denne tankegangen vil skytefrekvensen din gå opp og du vil score flere mål!
   
 7. Kvitt deg med negative tanker. Før en kamp, øv deg på alle mulige scenarioer og hvordan du skal reagere under kampen. Sånn kan du holde deg forberedt skulle øyeblikket dukke opp under kampen!
   
 8. Fokuser på å treffe den ultimate kurven i kastet ditt! Det er her det er viktig å fullføre bevegelsen for å øke muligheten for å treffe kurven. Ikke skyt for høyt – da vil du miste muligheten til å bedømme avstanden. 
   
 9. Studer de som er «best i klassen» og som har en sømløs spillestil. Se på hva de gjør og prøv å gjør det samme. 
   
 10. Balanse er viktig! Å stå i riktig posisjon og med en god holdning er viktig for å kunne utvikle god balanse. Etter at du har kastet, skal du lande der hvor du tok sats fra. Ta mobilen din til hjelp og film deg selv – da er det lett å se hvor du kan ha tillagt deg noen uvaner.
   
 11. Tren ved hjelp av en rebounder. Ved å bruke en rebounder kan du doble antall skudd når du trener og du slipper bruke tiden på å løpe etter ballen når du trener alene. 
   
 12. Ikke fall for markedsføring som sier at for å bli en god basketballspiller trenger du hansker og andre gimmicks – dette er ting du ikke kan bruke i en kamp uansett så å bruke masse tid på å trene med sånne type ting er bortkastet. Det er ingen snarvei i basketball – vil du bli god, må du øve!
   
 13. Tren på å kaste kontrollert og på å holde flyten i kastene dine. Om du virrer og avbryter bevegelsen før den er fullført vil du bli ukoordinert og spillet blir klønete. 
   
 14. Før en kamp, tren på 50 skudd i kurven før du går ut på banen. Stå 1.3 meter unna basketkurven og kast 50 enkle kast. Dette gir selvtillit før kampen! 
   
 15. For å få til gode skudd under kamp, må du øve som om du spilte en kamp. Tren på brå bevegelser og ballkontroll i alle situasjoner så vil du raskt bli mye bedre under kamp!