Liggeunderlag

Hva bør man tenke på når man skal velge liggeunderlag? Se vår guide!

Med så mange forskjellige typer liggeunderlag på markedet er det vanskelig å vite hva man skal velge. Vi har satt opp en liten guide som forhåpentligvis vil gjøre det enklere for deg å velge. Liggeunderlag kommer stort sett i tre kategorier:

 

Oppblåsbare liggeunderlag:
Oppblåsbare liggeunderlag har stort sett mindre vekt og tar mindre plass når de pakkes enn liggeunderlag av skum eller dun. Oppblåsbare liggeunderlag krever at du enten blåser de opp selv med lungekraft eller en manuell pumpe. Oppblåsbare liggeunderlag er ikke det samme som en luftmadrass da oppblåsbare liggeunderlag som oftest har en form for isolasjon.
 

Selvoppblåsende liggeunderlag:
Selvoppblåsende liggeunderlag er tyngre og tar større plass enn oppblåsbare liggeunderlag: Men de har som regel en fordel i at skulle det gå hull på liggeunderlaget vil det fortsatt ha en isolerende effekt. Selvoppblåsende liggeunderlag har skum på innsiden som utvides når ventilen skrus opp og luften slipper inn. Du justerer mengden luft for å oppnå ønsket komfort ved å skru på ventilen.
 

Faste liggeunderlag:
Faste liggeunderlag i skum er de mest solide liggeunderlagene. Liggekomforten avhenger av hvor tykt skum de er laget av. De er ofte brukt sammen med oppblåsbare liggeunderlag, da de skåner de oppblåsbare liggeunderlagene fra skarpe steiner og pinner. I tillegg er de isolerende og vil gi ekstra beskyttelse mot en kald grunn. 
 

R-verdi
Alle liggeunderlag har en R verdi. R-verdien sier noe om hvor godt liggeunderlaget isolerer mot kulde. Hvordan den opplevde isolasjonseffekten faktisk er vil jo være forskjellig fra person til person. 
Liggeunderlag for sommerbruk har en R-verdi på 2 eller mindre.
Vår, sommer og høstbruk indikeres av en verdi over 3.
Helårsunderlag og som også fungerer på snø har en R-verdi på 5.
R-verdi over 6 er for kalde vintre og arktisk bruk. 

 

Liggeunderlag kommer i to fasonger:

 

Rektangulære liggeunderlag har vært populære opp gjennom tidene og denne fasongen er fortsatt veldig populær. Denne fasongen gjør det enkelt å fylle teltbunnen slik at man unngår glipper mellom teltbunn og underlag og de ligger veldig stabilt. Den firkantede fasongen lar seg også kombinere bedre med laken og annet tilbehør man kan bruke sammen med liggeunderlaget.

 

Mumiefasongen er bredere i ene enden og smalner av mot andre enden. Dette er en fasong som er laget for å spare plass og vekt, samt at de er enklere å få plass til i telt som har ukurante mål. Enkelte teltprodusenter har telt som krever at dette er den typen liggeunderlag man må gå for å få plass til det antallet personer teltet er laget for.


 

Nyttig tips å tenke på:

Liggeunderlag som er 51 cm i bredde oppfattes av mange som veldig smalt men det er en bredde som fint passer til de aller fleste. Dette er også bredden for deg som vil pakke lett.
Brede liggeunderlag er hakket mer komfortabelt, så hvis komfort er viktig bør du velge et liggeunderlag som er bredere.   
 

Liggeunderlag Therm-a-Rest RidgeRest 63x22 cm pakket | underlag i skum
100+ på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
679,-
Liggeunderlag Therm-a-Rest Trail Pro 33x23 cm pakket | oppblåsbart underlag
4 på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
2 949,-
Liggeunderlag Therm-a-Rest Z Lite Sol 51x13x14 cm pakket | underlag i skum
20+ på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
949,-
Sitteunderlag Therm-a-Rest Lite Blå oppblåsbar sittepute
2 på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
619,-
Sitteunderlag Therm-a-Rest Lite Grønn oppblåsbar sittepute
1 på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
619,-