Spikking

Lær barna å bruke kniv på en fornuftig måte.

 

 

Kniven er et viktig redskap innen friluftsliv. Den er sentral i forbindelse med matlaging og båltenning, og er et redskap som er viktig for kreativ utfoldelse ute i naturen. Å lære barn å bruke kniv er ikke uten risiko. Med god veiledning fra en voksen, vil barna mestre bruken av kniv på en god måte.

 

Å la barn bruke kniv fra ung alder er ganske unikt for nordiske barnehager. Det gir barn mulighet til å lære om risiko for å skade seg, samtidig som de får et redskap som er en kilde til kreativitet. Å gi kniver til barn uten opplæring ville være galskap. Gjennom å innarbeide regler og gi opplæring er det mulig for barna å lære å bruke kniv på en god måte. 

Å lære bort spikking

Før barna lærer seg å bruke kniv er det viktig at de lærer seg spikkereglene. Første gang barnet skal bruke kniv skal det sitte på fanget til en voksen. La barnet holde emnet og kniven, mend den voksne holder under hånda som er på emnet og på hånda som har kniven. Vis barnet hvordan man spikker fra kroppen ved å føre hånda som holder kniven. Etter hvert lar du barnet prøve, mens du følger nøye med.

 

Når du ser at barnet behersker knivbruken, lar du barnet sitte selv, men du sikker ved siden av og følger med.  Etter hvert, når barnet behersker teknikken ved spikkingen og kan reglene godt, kan barnet sitte alene å spikke.

 

Barna kan uansett være uheldige og kutte seg. Plaster og førstehjelpsutstyr skal alltid være med.

Lær spikkereglene

Barna skal lære seg seks enkle regler når de bruker kniv:

 

  1. Du skal alltid sitte stille og rolig når du bruker kniv
  2. Ha en bred beinstilling
  3. Aldri spikke mot andre
  4. Alltid spikke fra deg
  5. Ha god avstand til sidemannen
  6. Sett kniven i slira før du reiser deg

Hva slags kniv bør barn ha?

Barna skal få en skarp kniv. Sløve kniver glipper lettere, og en må bruke mye kraft for å spikke. Da øker sjansen for å glippe kniven og skjære seg selv eller andre. En skarp kniv gjør at barna bruker mindre kraft og er mye lettere å kontrollere når de spikker på et emne. Kniven skal gjerne ha butt tupp.

 

Valg av spikkeemne

Det å velge riktig emne å starte med gjør at spikkingen går lettere. Det å spikke av barken fra kvister av ferske løvtrær kan være en god begynnelse. Velg gjerne kvister som har lang avstand mellom bladfester og knopper, slik at de har få steder med mye motstand. Tørre kvister og kvister fra bartrær er hardere og vanskeligere å spikke på og bør unngås i begynnelsen. Etter hvert kan barna få ulike oppgaver tilpasset barnas ferdigheter. De kan for eksempel lage sin egen barkebåt, gaffel, skje eller seljefløyte.

 

 

Tips lånt av: Forskerfrø.no

OPINEL My First Foldekniv Solid og sikker lommekniv for barn
20+ på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
459,-
Opinel N°09 DIY Foldekniv Hendig og solid arbeidskniv
1 på fjernlager. Forventet leveringstid 10 dager
389,-